Corporatistii, serele si profitul

Florile sunt parte integranta a vietii noastre, ne incanta prin culoare si delicatete, ne inveselesc gradinile si casele si ne sunt in preajma la toate evenimentele importante din viata. Si mai au o calitate: se pot transforma intr-un business de succes daca ai curajul sa-ti urmezi visul cu pasiune si daruire.

Este cazul Serelor de Flori Camelia’s, un busines de familie construit de Dan si Nicoleta Vasile la Poplaca, Sibiu. Poate ca povestea lor nu seamana prea mult cu cea a fratilor Brad plecati din Poplaca in America din trilogia eastern Ardelenii, dar are suficiente elemente de suspans pentru a creiona propriul film de aventura care sa ne convinga sa credem ca visul american se poate indeplini si pe taram romanesc.

Parafrazand, filmul s-ar putea numi Corporatistii, serele si profitul pentru ca, inainte de a fi antreprenori, Dan si Nicoleta Vasile traiau in Bucuresti, avand joburi bune in companii multinationale.

„Am lucrat 20 ani in companii multinationale, trecand prin toate pozitiile posibile, inclusiv de CEO, desi am terminat Academia Militara si am fost doi ani ofiter MApN. La fel, si sotia, de profesie finantist, a trecut la randul ei prin diverse companii internationale. Dar, in urma cu 6 ani, datorita unei conjuncturi favorabile, am dorit sa ne rupem de mediul corporatist si sa facem o schimbare. Astfel, ne-am mutat din Bucuresti in Sibiu pentru ca ne-am dorit o viata linistita, departe de nebunia de acolo, si am investit intr-o zona de afaceri agricole”, povesteste Dan Vasile.

Au deschis initial o afacere cu ciuperci, dar nu a mers si au pierdut multi bani. Avand totusi serele, s-au gandit ca productia de flori ar fi o alternativa viabila.

”Am inceput ca un test, pe 100 de metri patrati. Am vrut sa vedem daca prinde ideea, si s-a dovedit ca a fost o idee buna. Este exact ce ne-am dorit. Este o afacere plina de culoare si parfum care ne-a transformat vietile, ajutandu-ne sa descoperim un nou stil de viata: mai sanatos, mai vesel si plin de pasiune, cum nu am crezut ca poate exista., spune Nicoleta Vasile.

Astfel, sub numele Serele de Flori Camelia’s, a inceput sa prinda contur ”visul american”.

De la cei 100 de metri patrati, serele au ajuns la 13.000 de metri patrati (cea mai mare parte concesionati de la primara localitatii), acoperiti cu mii si mii de ghivece cu flori care se pot planta in gradina sau se pot creste pe balcon, cu plante de primavara si vara si plante verzi.

Si, ceea ce a inceput ca afacere de test, a crescut an de an, ajungand la finele anului 2019 la un nivel al vanzarilor de aproape un milion de lei, cu 54% mai mare decat in anul precedent.

”Producem peste 50 de soiuri de flori si comercializam peste 200 de tipuri de plante. Folosim material genetic de calitate, in totalitate de import, de la firme de renume international. Momentan, urmarind calitatea, am dezvoltat sistemul strict pe vanzare direct din sera noastra, fara a face aproape deloc distributie. Nu vindem prin terti, pentru ca cei care le-ar revinde vor profit de 200%, iar noua ne ofereau un pret sub cel de productie. Asa ca ne-am facut publicitate si vindem direct din sera”, au explicat antreprenorii.

Ei spun ca acest concept a prins foarte bine, pentru ca omul vine, se plimba prin sera, alege exact ce isi doreste. Alegerea asta e o relaxare in sine, iar clientii pleaca multumiti.

”Vin la noi oameni din Valcea, Alba Iulia, Hunedoara, Brasov. Dar oricum, sibienii sunt cei mai multi. Avem clienti care cumpara pentru gradini si balcoane, dar avem clienti mai mari, care vin aici pentru pensiuni si hoteluri”, adauga ei.

Cei doi soti consiliaza clientii cu privire la modul in care trebuie ingrijite plantele pe care le cumpara, iar pentru cei pasionati au creat un blog unde ofera informatii despre plante si cum pot fi acesta mentinute in viata cat mai mult timp posibil.

Asadar, afacerea este una profitabila acum, dar acest lucru nu ar fi fost posibil fara investitii constante.

„O astfel de afacere necesita sume importante in fiecare an pentru dezvoltare si inca va mai cere multi ani de acum incolo. Urmarim o crestere progre­siva, cu doua cifre, an de an, de aceea vom diversifica gama de specii produse si vom investi cat mai mult in tehnologizare pentru o productivitate cat mai mare. Celor care vor sa urmeze un astfel de drum le spunem sa se gandeasca foarte bine la planul de afaceri in cazul in care doresc sa produca de calitate. Investitiile sunt mult mai mari decat s-ar crede la prima vedere si le descoperi treptat, pe masura ce incepi sa stapanesti afacerea”, spun cei doi antreprenori.

Mai multe despre serele de flori Camelia’s